Konferencja była zwieńczeniem kilku spotkań negocjacyjnych, które odbyły się po opublikowaniu przez MEN ww. dokumentów. Minister edukacji narodowej potwierdziła osiągnięcie konsensu w sprawie zmiany zapisu artykułu 42 Karty Nauczyciela i przydziału większej liczby godzin do dyspozycji dyrektora, wprowadzenie standardów pracy w placówkach oświatowych, wprowadzenie ustawowego wymogu opiniowania arkuszy organizacyjnych szkół przez reprezentatywne związki zawodowe, wprowadzenie i ujednolicenie pensum dla pedagogów, psychologów, logopedów, nauczycieli wspomagających, asystentów nauczycieli, metodyków i doradców zawodowych.

W dalszym ciągu negocjowane są: przywrócenie art. 88 Karty Nauczyciela dotyczącego emerytur, przywrócenie roli decyzyjnej kuratora oświaty poprzez zmianę m.in. art. 63 projektu ustawy – Prawo oświatowe, dotyczącego składu komisji konkursowej, trwania kadencji dyrektora oraz zmianę definicji wynagrodzenia w art. 30 Karty Nauczyciela.

Strony wyraziły wolę dalszych negocjacji w szczegółowych sprawach w ramach powołanego zespołu trójstronnego.

Ryszard Proksa

przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”