4 lipca 2017r. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu odbyło się spotkanie, którego bohaterami były 45 - osobowa grupa nauczycieli i działaczy środowisk polonijnych z Białorusi (m.in. z Grodna, Lidy, Mińska i Homla) oraz 45 - osobowa grupa dzieci i młodzieży polskiej, mieszkających na stałe na terenie Białorusi. Wizyta gości zza naszej wschodniej granicy, trwająca od 2 do 9 lipca, jest elementem programu „Łączy nas Polska”, który Samorząd Województwa Wielkopolskiego realizuje już po raz trzeci. Gospodarzem spotkania z udziałem Andżeliki Borys, Przewodniczącej Związku Polaków na Białorusi oraz hm. Tomasza Kujaczyńskiego, Komendanta Chorągwi Wielkopolskiej Związku Harcerstwa Polskiego była Marzena Wodzińska, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego.

„Zaproszenie delegacji z Białorusi jest formą docenienia wysiłków organizacji polonijnej - Związku Polaków na Białorusi - na rzecz zachowania języka polskiego na Białorusi, sprawowania opieki nad miejscami pamięci narodowej oraz kultywowania polskich tradycji i zwyczajów”, mówiła Marzena Wodzińska, witając gości.

Celem projektu „Łączy nas Polska” jest integracja i wymiana międzykulturowa nauczycieli i młodzieży polskiej, mieszkających po obu stronach granicy, głównie poprzez zgłębienie historii, tradycji i kultury Rzeczypospolitej jako kraju wielu narodów, zaznajomienie z zasadami funkcjonowania instytucji państwa i samorządu terytorialnego oraz prezentacji roli, jaką Polska odgrywa w Europie.

Czytaj więcej na stronie: