“Kultura - nasza natura!” z grantu Fundacji PZU w ramach programu “PZU z Kulturą” to działanie adresowane do uczniów szkoły podstawowej z Gminy Lubasz, którzy w ramach projektu wzięli udział w warsztatach wokalnych, teatralnych, muzycznych i tanecznych, operatorskich oraz mieli okazję zwiedzić Łódź, gdzie oglądali balet Oniegin w Teatrze Wielkim i przedstawienie "W pogoni za..." w Teatrze Arlekin. Wzięli udział w lekcjach teatralnych i warsztatach teatralnych, zwiedzali Teatr Wielki za kulisami, wytwórnie filmów animowanych SeMaFor, Muzeum Kinematografii, Muzeum Włókiennictwa, tworzyli filmy animowane własnej produkcji a na koniec perełka -Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi, gdzie siedzieliśmy na schodach na których przesiadywali na rozmowach najwięksi, polscy reżyserzy. Podczas koncertu grupa pod kierownictwem Szymona Szweda i Agnieszki Ozorkiewicz zaprezentowała się w zabawnym programie słowno - muzycznym, przy akompaniamencie muzyków z Syntezy Lubasz: Rolanda Magdziarza, Sławomira Magdziarza, Krzysztofa Jura i Karola Baka. Całość uświetniła grupa taneczna Chilli prowadzona przez Martę Szablewską i Ewę Matuszczak.
Drugą część koncertu wypełniła starsza młodzież ze Strefy Wyobraźni. Projekt realizowany w ramach OKG Równać Szanse 2014. Z założenia działania podejmowane przez młodych miały służyć rozwijaniu ich kompetencji społecznych. Stowarzyszenie Inicjatyw Niezwykłych zaprosiło do udziału w projekcie grupę gimnazjalistów i uczniów szkoły średniej z Gminy Lubasz. Pod okiem koordynatorów: Ewy Matuszczak i Marcina Korczyca, młodzież, od ponad roku, planowała i realizowała różnorodne działania w grupach: wydawała Biuletyn Kulturalny, uczyła się gry aktorskiej, techniki śpiewu, autoprezentacji, aktorstwa, animowała środowisko rówieśnicze podczas pokazów aktorskich, tanecznych ze znanymi tancerzami, zajęć wokalnych, fotograficznych. Organizowała wycieczki do szkoły muzycznej, teatralnej na przegląd teatrów, w plener fotograficzny. Odbyło się także spotkanie dwóch grup projektowych z Wielenia i Tarnowa Podgórnego, które się wzajemnie inspirowały i wymieniały doświadczeniami z realizacji projektów w programie Równać Szanse. Młodzież miała okazję sprawdzać się w wielu przeróżnych sytuacjach, przełamywała tremę podczas licznych imprez i koncertów organizowanych na terenie powiatu, aby wreszcie w niedzielę zaprezentować niezwykły teatr cieni, z grą światem, dobrą piosenką i wspaniałym tańcem. Przedstawienie “My - słowem i tańcem malowane” z pewnością na długo zapadnie w pamięci lubaskiej publiczności. Podczas koncertu zaprezentowali się także utalentowani wokaliści Syntezy Lubasz oraz muzycy - nauczyciele i przyjaciele PSP Lubasz.
W koncercie “My - słowem i tańcem malowane” udział wzięli: Weronika Bilska, Ola Salach, Wikroria Budaj, Wiktoria Terka, Daria Klause, Jowita Kazińska, Zuzanna Korczyc, Klaudia Zielinska, Klaudia Przywara, Karolina Bilska, Patrycja Stróżyńska, Wiktoria Jahns, Julia Czarnecka, Dagmara Gumna, Maja Zawadzka, Oliwia Grabczak, Monika Stachowska, Julia Magdziarz, Jakub Garstka, Jakub Wilk, Kacper Magdziarz, Szymon Chodzyński, Dukat Klaudiusz, Jakub Niezborała, Oskar Nowowiejski, oraz Grzegorz Grabczak, Kasia Macyszyn, Sebastian Pawlaczyk.
W realizacji obu projektów pomogli: Roland Magdziarz, Sławomir Magdziarz, Krzysztof Jur, Karol Bak, Klaudia Dymek-Wosiak, Agnieszka Ozorkiewicz, Izabela Piątek, Barbara Piskalska, Natalia Kazińska, Liliana Helwich, Szymon Szwed, Iwona Wieczorek, Radosław Geremek, Jakub Placha, Przemysław Bednarek, Tomasz Salach, Marcin Mrówka, Dorian Jarosz, Janusz Kaźiński, Gabriela Kabacińska, Marta Szablewska, Barbara Szablewska. Alina Cichorek, Ewa Roszyk, Olaf Wiśniewski, Justyna Przyłucka - Gania, Mirosława Jahns. Organizacje koncertu wsparli także wolontariusze z OSP Lubasz i Edukacji Lubasz.
Stowarzyszenie Inicjatyw Niezwykłych/PSP Lubasz/fot.: Izabela Piątek, Jan Stróżyński, Gracjan Dąbkowski.
Ewa Roszyk

ZDJĘCIA